/

Odisha Soil Types || Odisha General Knowledge PDF

Odisha Soil Types || Odisha General Knowledge PDF

1. Generally, how many types of soil groups are found in Odisha?
A. Six
B. Eight
C. Nine
D. Ten
Ans- B

2. Which of the following soil covers the largest areas in the State?
A. Red soil
B. Black soil
C. Alluvial soil
D. Yellow soil
Ans- A

3. Mixed red and yellow soil is mostly found in:
A. Sambalpur, Baragarh, Deogarh and Sundargarh
B. Sambalpur, Bolangir, Cuttack
C. Bolangir, Nayagarh and Koraput
D. Bolangir, Baragarh, Nayagarh and Nabarangpur
Ans- A

4. The type of soil found in most of the coastal districts of Odisha is:
A. Red soils
B. Black soils
C. Mixed red and black soils
D. Alluvial soils
Ans- D

6. The soil type that occur mostly in the forest areas of Phulbani, Rayagada and parts of Ganjam and Nayagarh is called:
A. Brown soil
B. Red soil
C. Yellow soil
D. Black soil
Ans- C

7. Brown Forest soil type is mostly found in:
A. Malkangiri
B. Phulbani
C. Dhenkanal
D. Cuttack
Ans- B

8. Which type of soil group is mostly found in the districts of undivided Koraput, Keonjhar, Kalahandi, Bolangir, Mayurbhanj?
A. Red soil
B. Black soil
C. Brown forest soil
D. Yellow soil
Ans- A

9. About what percentage of soil in Odisha is acidic?
A. 70%
B. 80%
C. 65%
D. Cannot be ascertained
Ans- B

10. Which of the following soils are formed out of leaching action?
A. Black soils
B. Red soils
C. Brown soils
D. Laterite soils
Ans- D

11. Which of the following soils are found largely on the hills of the
Eastern Ghat?
A. Red and Yellow soil
B. Brown forest soil
C. Regur soil
D. Laterite soil
Ans- D

12. The Laterite soil is rich in:
A. Sulphur Oxide
C. Nitric Oxcide
B. Sodium Oxicide
D. Ferric Oxcide
Ans- D

13. Forests of which part of Odisha is considered ecologically the meeting points of two giant species of Indian Forests – Sal and Teak?
A. Northern
B. Western
C. Southern
D. Eastern
Ans- C

14. Yellow Earth has developed mostly in which part of Odisha?
A. Eastern
B. Western
C. Northern
D. Southern
Ans- B

15. Yellow colour of the soil is due to the presence of:
A. Ferrous Oxide with silicic acid
B. Ferrous Oxide with nitro oxide
C. Iron and humus
D. None of these
Ans- A

16. Which of the following soils is virtually a product of leaching action?
A. Black
B. Alluvial
C. Laterites
D. Red
Ans- C

17. Ranga Mati and Rugidia are examples of:
A. Laterite Soil
B. Regur Soil
C. Alluvial Soil
D. Red Soil
Ans- A

18. By what name do the Bhuyan tribes call the shifting cultivation?
A. Talia
B. Bringa
C. Podu
D. Delhi
Ans- B

19. The upland cultivation in Kenduihar District is known as:
A. Delhi
B. Poduchas
C. Gora
D. Podu Gudia
Ans- C

20. Among the Kanda tribes the shifting cultivation is known by:
A. Dongarchas
B. Podu Godia
C. Delhi
D. Rame
Ans- D

DOWNLOAD PDF HERE

Odia Gk

OdiaGk.In Provide odia general knowledge multiple choice questions for odisha competitive exam like OAS, ASO, CT,BED,OTET, OPSC, OSSSC, OSSC Exam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Equipment/Instruments and their uses

Next Story

Odisha Forest & Wildlife gk PDF || Odisha gk PDF